duurzamer leven

Zo kun je duurzamer leven in 2024

Heb jij je goede voornemens voor het nieuwe jaar al bepaald? Je hoort vaak over gezonder eten en meer bewegen, maar heb je ook in overweging genomen om aan een gezonde leefomgeving te denken? Als we allemaal wat duurzamer gaan leven in 2024, dan wordt de wereld om ons heen ook een stukje gezonder. Wie weet kun je al een groot verschil maken met een paar kleine aanpassingen. Met deze tips kun je duurzamer leven in 2024.

Milieubewust consumeren

Mogelijk sta je er niet altijd bij stil, maar alles wat je koopt, moet geproduceerd en vervoerd worden. Door te consuminderen kun je dus echt een groot verschil maken. Hiervoor hebben we een aantal tips. Denk na over je aankopen en vermijd impulsieve aankopen. Kies voor duurzame en ethisch geproduceerde producten. En ondersteun bedrijven en merken die zich inzetten voor duurzaamheid. Vaak is het een betere oplossing om voor een wat duurder, kwalitatief product te gaan, dan door een goedkoop alternatief te kiezen dat maar kort goed blijft. Daar heb je namelijk veel minder lang plezier van.

Verminder plastic gebruik

We weten allemaal dat plastic een enorme druk legt op de planeet. Het gebruik van plastic heb je geheel in eigen hand en kun je gemakkelijk verminderen. Dit kun je doen door herbruikbare boodschappentassen te gebruiken en vermijd plastic tasjes te vermijden. Daarnaast kun je ‘’single use plastic’’ vervangen door herbruikbare opties zoals herbruikbare waterflessen en lunchboxen. Daarnaast zijn er nog veel meer plasticvrije opties

Minimaliseer afval

Naast plastic produceren we nog veel meer afval. Probeer er zo veel mogelijk bij stil te staan wat je gebruikt en welke producten je zomaar weggooit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor producten met minder verpakking. Daarnaast kun je afval scheiden, recyclen en organisch afval kun je composteren.

Eet duurzaam

Duurzaam eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Kies bijvoorbeeld voor lokaal en seizoensgebonden voedsel, hierdoor eet je voedsel dat uit de buurt komt en aansluit op je seizoensbehoeften. Daarnaast verminder je ook nog eens de transportgerelateerde emissies. Een paar dagen geen vlees eten en wat vaker kiezen voor plantaardige maaltijden heeft een groot positief effect op de aarde. Plan jij je maaltijden van tevoren? Dan kun je voedselverspilling enorm beperken. Blijven er restjes over? Eet dat dan op een later moment, zodat je niets weg hoeft te gooien. 

Energiebesparing

Alle energie moet ook opgewekt worden. Door hier wat zuiniger en alerter mee om te gaan, kun je al een verschil maken. Gebruik bijvoorbeeld energiezuinige apparaten en lampen. Schakel elektronische apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn. En overweeg zonne-energie als een duurzame energiebron voor je huis. 

Duurzaam transport

Heb je een afspraak in de buurt? Overweeg dan om lopend te gaan of met de fiets. Dit is niet alleen beter voor je planeet, maar ook voor je eigen gezondheid. Verder weg? Probeer dan met het openbaar vervoer te gaan of overweeg carpoolen. Als je toch graag met de auto gaat, bekijk dan de opties voor een zuinige of elektrische auto. Combineer activiteiten om brandstof te besparen, zoals boodschappen doen en een bezoekje aan de sportschool. 

Kleding en textiel

Ben jij dol op winkelen, maar wil je dat wel op een duurzame manier doen? Kies dan voor kleding van duurzame materialen en let op de herkomst. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Doneer of recycle in plaats van iets weg te gooien. En overweeg een kledingruil of koop iets tweedehands. Als consuminderen echt een lastige opgave is voor jou, probeer dan afspraken met jezelf te maken over hoeveel je mag kopen. Houd hierbij vooral goed je doel en de reden in je hoofd. 

Tuinieren

Een gezonde, duurzame en leuke hobby: tuinieren. Met je handen in de aarde is niet alleen rustgevend, het is ook nog eens goed voor het milieu. Door een eigen moestuin aan te leggen (met lokaal en biologisch geteeld voedsel) hoef je veel minder groente en fruit te kopen. Daarnaast voelt elk stukje groente of fruit als een feestje. Je hebt dit helemaal zelf geteeld, hoe gaaf is dat?! Probeer hierbij wel schadelijke chemicalien te vermijden en gebruik compost als voeding. Op die manier produceer je voedsel wat gezond is voor jezelf en voor de aarde. 

Kleine aanpassingen, grote veranderingen

Onthoud dat het belangrijk is om kleine veranderingen geleidelijk door te voeren en je voortgang bij te houden. Duurzaam leven is vaak een proces van bewustwording en aanpassing van gewoonten. Maar zelfs die hele kleine aanpassingen, kunnen hele grote veranderingen opbrengen.