seizoens groente en fruit

Groente en fruit lokaal en seizoensgebonden, waarom?

Je hoort het misschien wel vaker: koop je groente en fruit lokaal en in het seizoen. Maar wat is daar nu eigenlijk het voordeel van? En heeft het daarnaast zin om dan naar een specifieke groentewinkel te gaan of kun je bij de supermarkt ook slagen? We geven uitleg en tips over het selecteren van groente en fruit!

Waar komt mijn groente en fruit vandaan?

We zijn het allemaal gewend om lekker makkelijk naar de supermarkt te gaan en daar onze boodschappentassen te vullen. Alles is verkrijgbaar en op voorraad, dus je kunt het hele boodschappenlijstje afvinken. Maar denk jij er wel eens over na waar jouw boodschappen vandaan komen? Gelukkig staat er bij groente en fruit altijd aangegeven waar het vandaan komt, dus je kunt het wel inzien. Peultjes uit Zimbabwe, boontjes uit Kenia en zoete aardappels uit de VS. Terwijl wij prachtige seizoensgroente hebben die niet eerst een gigantische reis hebben afgelegd. Daarnaast is het van eigen bodem ook veel verser. Lees dus voortaan eerst even het etiket voordat je een keuze maakt. 

Appels en bananen op wereldreis

Wist je dat bananen 10.000 km afleggen voordat jij ze opraapt in de supermarkt? Ze worden onrijp geplukt en opgeslagen, zodra ze naar de supermarkt gaan worden ze kunstmatig ‘’gerijpt’’. Als je lekker duurzaam bezig wil zijn, is een banaan dus eigenlijk geen aanrader. Dan maar een appel? Dan dien je ook nog op te letten. Pink Lady appels komen bijvoorbeeld onder andere uit Nieuw Zeeland, terwijl Elstar en Jonagold appels gewoon van eigen bodem zijn. Dat scheelt jouw boodschappenmandje ook weer een wereldreis!

Te vinden in Nederland

Er is genoeg groente en fruit te vinden in Nederland. Op die manier hoeft jouw voedsel dus ook geen enorme reis af te leggen. Daarnaast is voedsel van eigen bodem vaak veel verser, omdat de reis naar jouw bord simpelweg korter is. Door ons klimaat er echter in de winter minder beschikbaar is dan in de zomer. Maar er is nog steeds genoeg verkrijgbaar. Zo kun je vrijwel het hele jaar appels en peren van eigen bodem krijgen en zijn wortels en verschillende soorten kool jaarrond beschikbaar. 

Smaakvol in het seizoen

Je kunt het allerbeste groente en fruit eten uit het seizoen, het is namelijk het lekkerste als het zo vers mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld in de winter wel tomaten kopen, maar ze krijgen veel minder zon waardoor ze een beetje smakeloos en waterig zijn. Daarentegen zijn ze in de zomer heerlijk zoet en vol van smaak. Dit geldt voor al je groente en fruit. Zorg daarom dat je weet wanneer wat in het seizoen is in Nederland. Dan is het veel lekkerder en meestal ook nog eens voordeliger.

Waar kopen?

Er zijn talloze plekken waar je groente en fruit kunt kopen. Zo is er voldoende beschikbaar bij de supermarkt, maar hier moet je er dus wel opletten dat het van eigen bodem is én in het seizoen. Bij de groenteboer hebben ze vaak veel groente uit het seizoen, maar hier is ook groente uit andere landen verkrijgbaar, puur omdat er veel vraag naar is. Verder kun je nog naar biologische winkel, hier is alles bio en meestal ook van eigen bodem. De beste optie (CO2-neutraal) is om het direct bij de boer of moestuin te halen. Dan weet je zeker dat het seizoensvoedsel is van eigen bodem. 

1 gedachte over “Groente en fruit lokaal en seizoensgebonden, waarom?”

  1. In mijn omgeving (Drechtstreek)is er zoveel vervuiling door PFAS, dat afgeraden wordt om uit eigen tuin te eten. Hoe zit dat dan met verse streekproducten, vraag ik mij af…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *