duurzaam schoonmaken

Duurzamer schoonmaken 5 tips

Op een duurzamere manier schoonmaken is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jezelf. Als de chemische schoonmaakmiddelen al impact hebben op de wereld om je heen, dan doet dit ook iets met de bewoners van het huis zelf. Duurzamer schoonmaken is eigenlijk dus twee vliegen in één klap. Jouw huishouden én de wereld worden er gezonder van. Wij geven graag tips hoe je eenvoudig kunt starten met duurzamer schoonmaken.

Watergebruik minimaliseren

Hier hoef je eigenlijk weinig voor te doen. Zorg dat je een emmer hebt en vul die met de hoeveelheid water dat je minimaal nodig denkt te hebben. Als het ook met koud water kan, is dat nog beter. Met een emmertje water en een doekje kun je gemakkelijk door het huis heen. Een duurzame en goede manier van schoonmaken. 

Schoonmaakmiddelen doseren

Let goed op de dosering van je schoonmaakmiddelen. Lees in de eerste instantie wat de verpakking aanraadt. Let er wel op dat de fabrikant natuurlijk zo veel mogelijk wil verkopen, dus dat iets minder ook vaak voldoet. Probeer hier een afweging in te maken. Dit kan op ten duur toch een hoop schelen. Hierbij ook nog een tip om naar groener en natuurlijker schoonmaakmiddel te kijken. Deze zijn een stuk beter voor jezelf en de natuur. 

Herbruikbare schoonmaakspullen

Vochtige reinigingsdoekjes worden nog steeds veel gebruikt, terwijl je ze maar een keer gebruikt. Een goedkopere en veel duurzamere optie is om herbruikbare doekjes te kopen. Deze doekjes kun je gemakkelijk in de was doen en nog veel vaker gebruiken. Zo verspil je gelijk een stuk minder plastic. Dit geldt ook voor afwasborstels en sponsjes. Probeer dan gelijk voor de meest duurzame versie te gaan, op die manier gaat het langer mee en is het meestal beter afbreekbaar. 

Duurzame middelen

De meest duurzame schoonmaakmiddelen kun je zelf samenstellen. Koop bijvoorbeeld baking soda of azijn. Dit zijn dan wel zuren, maar die heb je soms echt nodig om iets goed schoon te krijgen. In kant-en-klare schoonmaakmiddelen zitten vaak agressieve zuren zoals zoutzuur of zwavelzuur, terwijl wij ook natuurlijke zuren (zoals azijn en citroen) hebben. Dit zijn de meest duurzame en minst schadelijke middelen om schoon mee te maken. Daarnaast kun je ook citroenschillen in azijn en water weken om daarmee schoon te maken.  

Huis laten luchten

Doe eens lekker de ramen open! Als er frisse lucht door het huis gaat dan scheelt dat al. Stof hoopt minder snel op en er onfrisse geuren blijven niet hangen in huis. Daarnaast ontstaat er veel minder snel schimmel in een huis dat vaak gelucht wordt. Klop je kussens, dekens en kleden buiten uit en laat het huis even lekker luchten. Het voelt gelijk een stuk frisser binnen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *