minder voedsel verspillen

Minder voedsel verspillen doe je zo

Voedsel verspillen is zonde, zowel voor het milieu als voor jezelf. Vooral nu de prijzen omhoog schieten in de supermarkt, loont het erg om zuiniger te doen met je voedsel. Een manier om dat te doen is door zo min mogelijk voedsel te verspillen. Wij geven tips hoe je dat doet.

Kook de juiste hoeveelheid

Als je gaat kokkerellen zijn je ogen soms groter dan je maag. Dit is voor verschillende redenen niet zo handig. Hierdoor eet je waarschijnlijk te veel en houd je eten over. Weeg daarom altijd van tevoren goed je eten af. Weet wat je nodig hebt en wat je op gaat eten. Toch te veel eten gemaakt? Eet het dan gewoon lekker de volgende dag voor lunch. Weggooien is zonde.

Restjes bewaren of hergebruiken

De meeste restjes kun je nog prima gebruiken. Dit geldt voor alle soorten restjes. Heb je van het koken schillen van bijvoorbeeld ui of wortel over? Dan kun je dit invriezen en later groentesoep van maken. Gember schillen kun je gebruiken voor thee en komkommer schillen voor water. Te veel gekookt? Dan kun je het in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Daarnaast kun je het ook invriezen voor een later moment. Ideaal als je een keer geen zin hebt om te koken na een lange dag.

Groente in water

Wist je dat je groente langer goed kan houden als je het in water laat staan? Zo kun je wortels helemaal onder water in een pot zetten. Kruiden, sla en broccoli staan juist graag alleen met de voetjes in het water.  

Vers houden in (weck)potten

Weckpotten zijn ideaal om producten in vers te houden. Ze staan erom bekend dat ze luchtdicht zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld noten, snoepgoed, rijst, bloem en nog veel meer voedsel erin bewaren. 

Goed afsluiten

Wist je dat als je een zak chips goed afsluit, je die wel wekenlang knapperig kan houden? Druk de lucht uit de zak, rol de zak goed dicht en sluit af met een elastiekje of knijper. Zorg dat je altijd elastiekjes en knijpers in de keuken hebt liggen. Ideaal om verpakkingen weer mee dicht te maken. Als je levensmiddelen goed afsluit na openen, blijft het veel langer vers en lekker. Daarnaast kun je ook bakjes aanschaffen om voedsel in op te slaan nadat het uit de verpakking is gekomen.

In het zicht leggen

Een tip voor al het verse eten wat je zo snel mogelijk op wil eten: leg het in het zicht. Een grote fruitschaal op tafel, zodat je elke dag fruit als tussendoortje pakt. Leg je sla en verse groenten op een opvallende plek in de koelkast, zodat je het op brood of als salade kunt eten (tijdens de lunch of als diner). Op die manier word je eraan herinnerd dat je het op moet eten en hoef je het niet weg te gooien. 

Koop alleen wat je nodig hebt

Een voor de hand liggende, maar wel lastige tip: koop alleen wat je nodig hebt. Dit lijkt makkelijker dan het is. Als je groente of fruit gaat kopen in de supermarkt of op de markt, gebeurt het regelmatig dat er combideals zijn. Waarom zou je maar één courgette nemen als de tweede gratis is? Natuurlijk hoef je het dan ook niet te laten liggen. Bedenk dan gewoon een gerecht waarbij je beide courgettes kunt gebruiken. Of grill ze tijdens de lunch voor op een broodje. Houd je winkellijstje dus bij de hand en koop geen onnodige verse producten. Weggooien is zonde én slecht voor je portemonnee. 

Lekker lokaal en seizoensgebonden

Nog meer goeds doen voor het milieu? Let er dan ook eens op dat je groente en fruit lokaal en seizoensgebonden koopt. Lees dan ook meteen waarom je dat zou doen. Tipje van de sluier: je wordt er alleen maar beter van. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *