milieuvriendelijk tuinieren

Tips om milieuvriendelijk te tuinieren

De afwisseling van regen en zon zorgen ervoor dat de natuur bijna lijkt te ontploffen. Het groen schiet uit de grond en het zonnetje komt steeds vaker om de hoek kijken. Dat zorgt ervoor dat we spontaan zin krijgen om te tuinieren. Niets is leuker dan een tuin vol prachtige bloemen, planten en wie weet zelfs groente en fruit uit eigen tuin. Wij geven tips hoe je zo milieuvriendelijk kunt tuinieren. Zo kun jij niet alleen genieten van de tuin, maar ook de vogels, insecten en andere levende organismen. 

Niet te veel onkruid wieden

De eerste tip is een makkelijke en eentje die ideaal is voor de luie tuinierders onder ons. Namelijk: niet te veel onkruid wieden. Laat die bloemen lekker in het gras staan en maai je gazon het liefst maar één keer per maand. Deze bloemen zijn namelijk heel goed voor het milieu. Wist je dat paardenbloemen de meeste hoeveelheid nectar bevatten van alle bloemen? Bijen zijn hier dus dol op!

Biologische planten en zaden

Ga jij aan de gang om bloemen, planten, groente of fruit te zaaien in de tuin? Zorg dan dat je zaden of stekjes onbespoten of biologisch zijn. Zo vergiftig je de insecten niet met je bespoten bloemen. Dan doe je het eigenlijk voor niets. Let er dus goed op wat je in je tuin zet. Uiteindelijk krijg jij het ook allemaal binnen. Dus waarom niet gelijk kiezen voor een gezonde, natuurlijke optie? 

Diervriendelijke planten

Zijn de vogels, vlinders, bijen en andere insecten van harte welkom in jouw tuin? Plant dan bloemen en planten waar die diertjes ook gek op zijn. Zo kunnen jullie er samen van genieten. Vlinders vinden lilakleurige bloemen waanzinnig en bijen houden van kattenkruid, bergamot en blauwe knoop. Als je graag dieren aan wil trekken is het erg leuk om je daar even in te verdiepen.

Natuurlijke bestrijders

Last van aangegeten groente? Begin dan niet meteen met chemische bestrijdingsmiddelen. Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘’Als de insecten het niet willen, dan kan het bijna niet goed zijn’’. Als je mooie grote groenten hebt is het geen probleem om een beetje te delen met anderen, toch? En je hoeft echt niet meteen slablad weg te gooien als er een klein hapje uit genomen is. Snijd het aangegeten deel weg en was het blad even af. Zonder insecten ontstaat er ook geen bestuiving en kun je dus helemaal geen planten laten groeien. Je hebt die beestjes dus echt nodig. Wil je toch graag de insecten van je planten houden? Verdiep je dan even in je insect en plaats een natuurlijke afschrikker. Lavendel en Afrikaantjes schrikken bijvoorbeeld bladluizen af. En dat staat nog eens gezellig in je tuin ook. 

Minder stenen

Stenen eruit, groen erin! Vooral in grote wijken of in de stad is vrij weinig groen te vinden. Hoe lekker is het om een mooie groene tuin te hebben? Dit brengt ook veel voordelen met zich mee. Stenen zorgen voor veel warmte in de zomer, terwijl gras juist verkoelend werkt. Daarnaast kan regenwater niet makkelijk door stenen lopen, terwijl het mooi wegzakt in de grond als je gras of borders hebt. Groen zorgt ook voor lekker plekje voor de dieren. Egels en vogels zitten graag in heggen en insecten nestelen lekker in aarde of gras. 

Waterton

Een waterton staat niet alleen leuk in de tuin, het is ook nog eens heel praktisch. Het regenwater kan zo mooi afgevoerd worden en je kunt het makkelijk gebruiken om de tuin water te geven. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 1.100 liter water per jaar gebruikt om planten te besproeien. Met al die buien in ons landje kun je beter het regenwater gebruiken.

Voor de dieren

Misschien ben je geen fan van alle insecten, maar we hebben ze echt nodig. Insecten zijn de opruimers van de natuur, zijn zelf voedsel voor veel andere dieren en sommige soorten zijn nodig voor de bestuiving van onze groente- en fruitgewassen. Dit geldt ook voor alle mooie bloemen en planten die jij graag wil laten groeien in de tuin. Geef ze dus een beetje liefde en lok ze naar jouw plantjes. Dit kun je doen door een insectenhotel of bijenhotel te plaatsen. Die kun je ook gemakkelijk zelf maken met bijvoorbeeld een houten doosje of wijnkistje. Daarnaast kun je voor de vogels een waterbakje en vogelvoer plaatsen. Ook de egels kunnen onze hulp wel gebruiken, plaats voor hen een huisje in de struiken met wat egelvoer erbij.

Al deze kleine dingen zorgen toch voor een groot verschil. Die paar bijen die je blij maakt, zorgen weer voor bestoven bloemen die weer zorgen voor een goede opbrengst uit de moestuin. Win-win-win! Al die dingetjes zorgen uiteindelijk voor een beter milieu. Wanneer begin jij met het vergroenen van jouw tuin? Lees snel meer van onze duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *