duurzaam kerstdiner

Tips voor een duurzaam kerstdiner

De feestdagen staan voor de deur, een moment van genieten en samenzijn. Kerst is een mooie gelegenheid om terug te kijken op het jaar en om dankbaarheden uit te spreken. Helaas zijn de feestdagen ook een tijd van overconsumptie, wat natuurlijk een negatief effect heeft op ons milieu. Daarom zetten we, juist nu met Kerst, tips op een rijtje voor een duurzaam en milieuvriendelijk kerstdiner!

Menu planning

Begin met het plannen van een menu dat de nadruk legt op lokaal geproduceerde, seizoensgebonden en biologische ingrediënten. Verminder de voedselverspilling door realistische porties te plannen en overweeg creatieve recepten om restjes te hergebruiken.

Lokale en duurzame ingrediënten

Kies voor ingrediënten die lokaal worden geproduceerd om de ecologische voetafdruk van je kerstdiner te verkleinen. Duurzaamheid staat centraal, dus vermijd voedingsmiddelen met een hoge milieubelasting. Ga bijvoorbeeld voor een traybake met lokale, biologische groente en maak een heerlijk dessert van lokale stoofpeertjes. 

Minimalistische versiering

Breng de kerstsfeer naar voren door te kiezen voor een minimalistische, milieuvriendelijke decoratie. Hergebruik materialen en vermijd wegwerpartikelen. Maak bijvoorbeeld decoraties van gerecyclede materialen of kies voor natuurlijke elementen zoals dennenappels en hulst.

Duurzame cadeaus 

Moedig consuminderen aan door bij het uitwisselen van geschenken te kiezen voor ervaringen, zelfgemaakte items of duurzame producten. Geef bijvoorbeeld een zelfgemaakte pot met ingrediënten voor koekjes of organiseer een gezamenlijke activiteit. Daarnaast is het ook een leuk idee om allemaal iets mee te nemen wat je zelf niet meer gebruikt, zodat jullie spulletjes kunnen ruilen in plaats van nieuw te kopen.

Betekenisvol samenzijn

Een milieuvriendelijk kerstdiner is niet alleen goed voor de planeet, maar het geeft ook een gevoel van voldoening en verbondenheid. Door te consuminderen tijdens de feestdagen, dragen we bij aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Met deze tips en ideeën kun je een kerstdiner organiseren dat niet alleen heerlijk is, maar ook een positieve impact heeft op het milieu. Geniet van een heerlijke en duurzame Kerst!