Zo selecteer je duurzamere producten

Het lijkt erg aantrekkelijk: een leuk kledingstuk wat ook nog eens lekker goedkoop is. Maar heeft dit eigenlijk wel zin? We balen natuurlijk erg als ons lievelings kledingstuk kapot gaat. Wat kun je daaraan doen? Duurzamere producten kopen. ‘’Goedkoop is duurkoop’’, dit betekent dat als je iets goedkoops aanschaft, je uiteindelijk toch duur uit bent. Hiermee wordt bedoeld dat goedkope producten vaak snel kapot gaan. Tip: investeer wat meer geld in duurzame producten zodat je er veel meer (en langer) plezier van hebt! Nu de vraag: hoe selecteer ik duurzame producten? Lees snel onze tips.  

Duurzame bouwstoffen

Probeer wat vaker niet alleen te kijken naar hoe leuk iets eruit ziet, maar ook waarvan het gemaakt is. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar voor alles wat je overweegt om te kopen. Wat is een duurzame bouwstof? Meestal zijn dat ‘’natuurlijke producten’’. Denk bijvoorbeeld aan biologisch katoen, wol, lyocell, hout, bamboe en kurk. Deze stoffen gaan lang mee en zijn biologisch afbreekbaar.  

Gerecyclede producten

Naast natuurlijke stoffen, kun je ook producten van gerecyclede stoffen als duurzaam zien. Deze stoffen krijgen namelijk een tweede leven. Denk hierbij aan een iets van gerecycled katoen, papier, katoen, PET-flessen, plastic en polyester. Niet al deze producten zijn duurzaam van zichzelf, maar omdat ze hergebruikt worden hoeven er geen of weinig nieuwe grondstoffen gebruikt te worden. En dat is natuurlijk erg goed voor het milieu. 

Koop niet bij fast fashion ketens

Ben jij niet zo goed in labels lezen? Dan kan het al helpen als je niet bij ‘’fast fashion ketens’’ spullen koopt. Dit zijn winkels waar je erg goedkoop kan winkelen. Hierbij wordt totaal geen rekening gehouden met het milieu. Wat is fast fashion? Dit zijn snel opvolgende collecties kleding. Deze kleding wordt zo goedkoop mogelijk geproduceerd om maximale winst te behalen. Hierdoor ontstaan er vaak een slechte arbeidsomgeving en wordt er gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen voor maximale opbrengst. Het is aan te raden om dit soort ketens te mijden. 

Tweedehands 

Wil je duurzaam winkelen? Ga dan eens naar een tweedehandswinkel. Dit hoeft echt geen stoffige kringloopwinkel te zijn, er zijn namelijk genoeg hippe concepten. Denk aan leuke beurzen of vintage shops. Daarnaast zijn er ook genoeg leuke kringloopwinkels of kleine tweedehands boetiekjes. Zoals eerder benoemd is het heel duurzaam om een product een tweede leven te geven, omdat er dus geen nieuwe grondstoffen voor gebruikt hoeven te worden. Naast duurzaamheid zijn er nog meer redenen om eens tweedehands te shoppen, er zitten namelijk veel unieke producten tussen. Ook bij tweedehands spullen geldt: koop iets alleen als je het echt nodig hebt en graag wil hebben. Én kijk ook hier naar de kwaliteit en staat van een product. Je wil er na aankoop natuurlijk lekker lang van kunnen genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *