goedkoop snel isoleren

Tips om goedkoop en snel te isoleren

Nu de energieprijzen omhoog zijn geschoten en we meer waarde hechten aan duurzaamheid, is het enorm aantrekkelijk om je huis extra te isoleren. Zo houd je de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Dit scheelt op veel vlakken energie en zorgt voor meer comfort. Het is begrijpelijk dat niet iedereen een groot bedrag apart heeft liggen om te isoleren. Daarom zetten wij wat tips op een rijtje om goedkoop en snel te isoleren. Alle kleine beetjes helpen!

Tochtstrips aanbrengen

Tocht brengt meer overlast dan je denkt. Zo kan er veel warmte door een kier ontsnappen en voelt het heel koud aan als je naast die frisse bries zit. Tochstrips kunnen dit probleem oplossen. Er zijn verschillende soorten tochtstrips die je eenvoudig kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips voor ramen, deuren en bijvoorbeeld de schuifpui. Dit is een budgetvriendelijke en duurzame oplossing.

Muren of dak

Wil jij je muur of dak isoleren? Dan kun je dat goed doen van binnenuit. Het is belangrijk dat je hierbij het juiste materiaal selecteert, er is namelijk veel beschikbaar. Zo is het een beter voor het binnenhouden van warmte en het ander goed voor geluidsisolatie. Er zijn ook materialen die helpen voor beide. Zo kun je steen- en glaswol goed gebruiken voor temperatuur- en geluidsisolatie, terwijl isolatieschuim, noppenfolie en isolatieplaten meer geschikt zijn voor enkel temperatuurisolatie. Elk materiaal heeft zijn eigen voordeel, dus verdiep je hier goed in voordat je een keuze maakt. 

Radiator en CV isoleren

Een radiator zit vaak tegen een buitenmuur aan. Dit is een muur die veel kou bevat en waar warmte makkelijk ontsnapt. Hartstikke zonde natuurlijk! Als je radiatorfolie tegen de muur aanplakt dan blijft de warmte binnen en straalt het extra door naar de kamer. Een goede investering om warmte binnen te houden dus. Hetzelfde geldt voor de CV-leidingen. Deze verliezen ook veel warmte. Isolatie hieromheen plaatsen kan ook erg veel effect hebben. 

Makkelijke tips

Liever niet te veel omgooien in huis, maar wel direct energie besparen? Dan zijn er een aantal tips die al snel verschil kunnen maken. 

  • Houd de (tussen)deuren gesloten. Zo blijft de warmte in alle kamers en ontsnapt het niet naar boven of ergens anders heen als je de kamer verlaat.
  • Sluit de gordijnen. Vooral als je isolerende gordijnen hebt dan kan je veel warmte binnen houden wanneer je de gordijnen in de avond en nacht sluit. Dit is als het ware een extra laagje tussen binnen en buiten. 
  • Zet niet overal de verwarming aan. Wil jij energie besparen? Dan is het een goed idee om eens kritisch te kijken naar je radiatoren. Welke staan er aan en hoe hoog staan ze? In de ene kamer hoeft het namelijk helemaal niet zo warm te zijn als in de ander. In de slaapkamer kun je bijvoorbeeld de verwarming uitzetten, want daar lig je ‘s nachts toch onder een deken. Liever een dekentje extra dan de hele dag stoken voor niets.

Hopelijk helpen deze tips om te isoleren je goed op weg! En onthoud: niet alles hoeft perfect te zijn, kleine beetjes helpen ook. Je kunt ook telkens iets extra doen om je huis duurzamer te maken en dan kom je er uiteindelijk ook. Met deze tips kun je in ieder geval al een goed begin maken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *