lokaal eten winter

Lokaal eten in de Nederlandse winter

In de wintermaanden willen we ons vaak warm en gezellig voelen, en wat is er nu beter dan dat te bereiken met heerlijk en gezond lokaal voedsel? In Nederland zijn er tal van mogelijkheden om de wintermaanden door te komen met smaakvolle groenten en fruit rechtstreeks van lokale boerderijen en producenten. In deze blogpost delen we enkele tips om lokaal te eten en te genieten van het beste dat het seizoensgebonden voedsel van de Nederlandse winter te bieden heeft.

Boerenmarkten en lokale markten

Een geweldige manier om in contact te komen met lokale producten is een bezoek aan boerenmarkten en lokale markten. Hier vind je een overvloed aan verse, seizoensgebonden groenten en fruit, rechtstreeks van boeren uit jouw regio. Het is niet alleen een kans om heerlijke ingrediënten te ontdekken, maar ook om de gezichten achter het voedsel te leren kennen.

Boerderijwinkels ontdekken

Van het land, zo op jouw bord! Boerderijwinkels zijn schatkamers van lokale lekkernijen. Bezoek boerderijen in jouw omgeving en ontdek al die verse producten die ze aanbieden. Van knapperige wintergroenten tot bewaarde appels, eitjes en zuivelproducten; boerderijwinkels zijn een paradijs voor liefhebbers van lokaal voedsel.

Seizoensgebonden recepten

Pas je recepten aan op basis van wat er lokaal beschikbaar is. Probeer heerlijke gerechten te bereiden met wintergroenten zoals boerenkool, pastinaak en spruitjes. Experimenteer met bewaarde appels en peren in smakelijke desserts of heerlijke havermout ontbijtjes. Het koken met seizoensgebonden ingrediënten geeft niet alleen een heerlijke smaak, maar ook een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke cyclus.

Inmaken en bewaren

Leer inmaken en bewaren. Sommige groenten en fruit zijn beschikbaar in overvloed tijdens het seizoen, dus je kunt ze inmaken of bewaren voor de wintermaanden. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten groente en fruit invriezen en in de winter gebruiken door je gerechten. Daarnaast is fermenteren of inleggen ook een hele leuke manier om groente en fruit uit de zomer te bewaren en een extra smaaktwist te geven!

Duurzaamheid in de winter

Lokaal eten in de winter is niet alleen goed voor jouw smaakpapillen, maar ook voor het milieu. Het vermindert de ecologische voetafdruk door transportkosten te verminderen en ondersteunt duurzame landbouwpraktijken. Door bewust te kiezen voor lokaal voedsel, draag je bij aan een gezondere planeet.

Lijstje met seizoensgroente en -fruit

In de winter zijn er in Nederland verschillende groenten en fruitsoorten lokaal in het seizoen. Het aanbod kan variëren afhankelijk van het weer en de specifieke regio, maar hier zijn enkele voorbeelden van groenten en fruit die je vaak in de winter kunt vinden:

Groenten:
 1. Boerenkool
 2. Spruitjes
 3. Witte kool
 4. Rode kool
 5. Pastinaak
 6. Wortelen
 7. Prei
 8. Knolselderij
 9. Schorseneren
 10. Pompoen
Fruit:
 1. Appels (lokale bewaarappels)
 2. Peren (vooral bewaarperen)
 3. Kweeperen
 4. Cranberry’s
 5. Vijgen (afhankelijk van het weer)
 6. Stoofperen

Houd er rekening mee dat sommige groenten en fruit in de wintermaanden wellicht afkomstig zijn van bewaring. Lokale markten, boerenmarkten en groenteboeren zijn goede plekken om seizoensgebonden producten te vinden. Ook kan het nuttig zijn om contact op te nemen met lokale boeren of markten om te weten te komen wat er in jouw specifieke regio beschikbaar is.

Geniet van wat de winter biedt

Laat de wintermaanden niet voorbijgaan zonder te genieten van al het heerlijke lokaal geteelde voedsel dat beschikbaar is in Nederland. Bezoek boerenmarkten, ontdek boerderijwinkels en omarm de smaken van het seizoen. Lokaal eten in de winter is niet alleen een culinair avontuur, maar ook een manier om de lokale gemeenschap te ondersteunen en bewuster met voedsel om te gaan. Wil je jouw inkopen nóg duurzamer maken? Lees dan ook wat tips over plasticvrij boodschappen doen en herbruikbare producten.