plasticvrij boodschappen

Plasticvrij boodschappen doen

Rekening houden met het milieu wordt steeds een belangrijker topic. Toch wordt er nog veel plastic gebruikt. In de supermarkt zit veel in plastic verpakt. Daarnaast kan het ook lastig zijn om al jouw boodschappen mee te nemen zonder plastic. Toch is het zeker niet onmogelijk. Wij geven je graag tips om boodschappen te doen zonder plastic.

Plastic terugdringen

Om het gebruik van plastic verpakkingen terug te dringen is er de afgelopen jaren al veel gebeurd. De plastic boodschappentassen zijn in de ban gedaan, plastic (pet)flessen en blikjes dienen ingeleverd te worden voor statiegeld en vanaf 1 juli is er toeslag op SUP-verpakkingen. De vraag is: hoe gaan we hier zelf mee om? Het idee is natuurlijk dat we massaal gebruik gaan maken van herbruikbare verpakkingen en zo heel veel plasticvervuiling besparen. Uiteraard zijn er ook genoeg mensen die gewoon doorgaan zoals ze gewend zijn. Wil jij toch graag jouw plastic gebruik terugdringen? Lees dan snel onze tips.

Verpakkingen in de supermarkt

Komkommer in plastic, appels gebundeld in een zak en de plastic zakjes op de broodafdeling. De hele supermarkt schreeuwt plastic. Wat kun je doen om plastic te vermijden? Dat kan soms lastig zijn als je gebonden bent aan één supermarkt. Zo kan het per supermarkt wel erg verschillen. Waar bij de Jumbo en Albert Heijn bijna al het groente, fruit en de broden voorverpakt liggen in plastic, kun je bij de Lidl best wel veel producten los pakken. In dat geval kun je zelf stoffen tasjes meenemen om je groente, fruit en brood in te vervoeren. 

Zonder plastic winkelen

In de grote supermarktketens kan het dus wel een uitdaging zijn om plasticvrij te winkelen, omdat alles al voorverpakt zit in plastic. In dat geval kun je ook bij wat kleine (lokale) winkels je boodschappen doen. Bij de bakker kun je een brood in eigen tas meenemen, bij de groenteboer ligt vrijwel alle groente los en bij de slager mag je ook een eigen bakje gebruiken. Wil je nog een stapje verder? Dan kun je voor pasta, rijst en andere producten die standaard in plastic zitten ook naar een plasticvrije winkel gaan. Je kunt daar eigen weckpotten of bakjes vullen en zo weer mee naar huis nemen. Ideaal. 

Plasticvrij op een rij 

Plasticvrij winkelen? Lees dan deze plasticvrij tips om gelijk toe te passen:

1. Neem herbruikbare tassen mee: Breng je eigen boodschappentassen mee naar de winkel om plastic zakken te vermijden. Kies voor duurzame tassen zoals katoenen zakken of tassen gemaakt van gerecycled materiaal.

2. Gebruik herbruikbare bulkzakken: Veel supermarkten en speciaalzaken hebben bulkafdelingen waar je granen, pasta, noten, zaden en andere droge producten kunt kopen. Neem herbruikbare bulkzakken of glazen potten mee en vul ze met deze producten in plaats van voorverpakte varianten te kopen.

3. Koop versproducten zonder plastic verpakking: Kies voor losse groenten en fruit in plaats van voorverpakte varianten. Je kunt ook naar een lokale boerenmarkt gaan, waar je vaak onverpakte producten kunt vinden.

4. Vermijd plastic flessen: Drinkwater uit plastic flessen is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook duur. Investeer in een herbruikbare waterfles van glas, roestvrij staal of een ander duurzaam materiaal en vul deze met kraanwater.

5. Kies voor glazen of blikverpakkingen: Wanneer je producten zoals sauzen, oliën of ingeblikte goederen koopt, geef dan de voorkeur aan glazen potten of blikken in plaats van plastic verpakkingen. Deze zijn vaak beter recyclebaar.

6. Vermijd voorverpakte snacks: Veel snacks, zoals koekjes, chips en snoep, zijn individueel verpakt in plastic. Probeer in plaats daarvan zelfgemaakte snacks mee te nemen in herbruikbare containers.

7. Gebruik herbruikbare groente- en fruitzakken: Neem herbruikbare netzakken mee om je losse groenten en fruit in te doen bij het winkelen. Dit helpt je om plastic zakken in de winkel te vermijden.

8. Kies voor lokale en biologische producten: Door lokaal en biologisch voedsel te kopen, verklein je vaak de kans op overmatige plastic verpakkingen. Je kunt ook overwegen om rechtstreeks bij boeren te kopen of je aan te sluiten bij een coöperatie die plasticvrije opties aanbiedt.

9. Let op alternatieven voor plastic verpakkingen: Sommige winkels bieden nu alternatieven voor plastic verpakkingen, zoals composteerbare zakken of verpakkingsvrije producten. Houd hier rekening mee tijdens het winkelen.

10. Recycle juist: Als je toch enkele plastic verpakkingen hebt, zorg er dan voor dat je ze op de juiste manier scheidt. Controleer de recyclingsrichtlijnen in jouw regio en scheid het plastic afval correct.

Met deze tips kun je je boodschappenroutine aanpassen om plasticverbruik te verminderen. Elk klein stapje telt bij het verminderen van onze plasticvoetafdruk en het beschermen van het milieu. Nog meer doen voor het milieu? Lees dan ook over deze handige herbruikbare producten