toeslag plastic verpakkingen

Toeslag op plastic verpakkingen vanaf 1 juli

Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om toeslag te rekenen voor plastic bekers en bakjes. Dit heeft de overheid ingevoerd om het gebruik van single use plastic terug te dringen. We weten natuurlijk dat wegwerp plastic erg schadelijk is voor het milieu. Gaat deze regel daar veel verandering in brengen? 

Wat betekent dit voor de consument?

De overheid wil van single use plastic naar herbruikbare verpakkingen. Dat is natuurlijk een heel goed uitgangspunt. Dit kan in het begin wel een beetje onwennig zijn en voor wat extra kosten zorgen, maar op termijn kan dit erg veel gaan schelen. Een paar jaar geleden liep iedereen nog met een plastic boodschappentas en nu zie je dat veel meer mensen een herbruikbare tas gebruiken. Precies hetzelfde gebeurt nu met andere verpakkingen. 

De Rijksoverheid geeft deze richtlijnen: ‘’Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation. De kosten die je maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.’’ De kosten die ze hiervoor adviseren zijn: € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes), € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Herbruikbare opties

Ga je ergens boodschappen doen of iets afhalen en ben je een verpakking vergeten? Dan dient de ondernemer zelf ook een herbruikbare verpakking aan te bieden. Het heeft misschien even nodig om er zelf aan te denken, maar over een tijdje gaat dit vanzelf. Het voelt mogelijk nu wat onwennig, maar op termijn kan dit zoveel goeds doen voor het milieu. Neem je eigen bakjes en herbruikbare zakjes mee en winkel helemaal plasticvrij! Kun jij nog wel wat tips gebruiken? Lees dan meer over herbruikbare producten voor een beter milieu

Wat gebeurt er met de toeslag?

In de praktijk blijkt het geld toch een hele grote drijfveer te zijn. Boetes, heffingen en toeslagen zorgen toch vaak voor gedragsveranderingen. Logisch dus dat de overheid in dit geval een toeslag oplegt. Maar waar gaat dit geld naartoe? Ondernemers mogen de toeslag op single use plastic zelf bepalen en zelf houden. In dit geval kan het dus zijn dat ondernemers meer winst gaan maken op het verkopen van wegwerpplastic, dat is natuurlijk niet wenselijk. Gelukkig zijn er al ondernemers die hebben aangegeven het geld te doneren aan goede doelen die werken aan een oplossing voor zwerfafval. Hopelijk volgen veel bedrijven dit voorbeeld. 

Blik op de toekomst

We zien een grote verschuiving als het gaat om plastic. Waar het voorheen normaal was om al je boodschappen te verpakken en vervoeren in plastic, zie je nu velen eigen verpakkingen en tasjes meenemen. Sinds 2016 is de gratis plastic boodschappentas in de ban. Waar er al een lange tijd statiegeld op grote plastic flessen en bierflesjes zit, is vanaf april 2023 ook statiegeld op blikjes. Nu, vanaf 1 juli 2023 wordt er een toeslag gevraagd voor plastic wegwerpverpakkingen. Hopelijk zorgt dit ervoor dat we in de toekomst steeds meer herbruikbare producten gaan gebruiken en dat het gebruik van single use products erg afneemt.