verbinding met de natuur

Zo leer je om meer in verbinding te staan met de natuur

Kom jij genoeg buiten? En als je buiten bent, voel jij je dan echt in verbinding met de natuur? In de natuur zijn en verbonden zijn met de natuur, is geheel iets anders. Vooral in de tijden met kantoorbanen en comfortabele huizen, is het erg aantrekkelijk om binnen te zijn. Met deze tips leer je om meer in verbinding te staan met de natuur, ook als je binnen bent.

Buiten één zijn met de natuur

Lekker naar buiten toe? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de natuur echt te ervaren. 

Voel de natuur

Als je de natuur écht wil ervaren, probeer het dan ook echt te voelen. Loop in de regen, zwem in natuurwater, ga kajakken of maak een pittige wandeling. Ja, ook als het slecht weer is. Het liefste blijven we lekker comfortabel en warm binnen zitten als het regent, maar is het niet eens lekker om écht het weer te voelen? De wind door je haar, de regen in je gezicht. Kom heerlijk voldaan thuis met het gevoel alsof je de hele wereld aankan.

Pluk van de natuur

Proeven van de natuur een hele goede manier om de natuur te ervaren. Lees je in zodat je weet wat je wel en niet kan plukken. Denk bijvoorbeeld aan bramen, bosbessen en paddenstoelen, maar ook bloemen en bladeren zijn erg leuk om te zoeken. Denk even helemaal nergens anders aan en ga op zoek naar elementen uit de natuur die je mee naar huis kunt nemen. 

Kijk écht om je heen

Maak een wandeling door de natuur en kijk eens écht om je heen. Kijk omhoog; wat zie je allemaal? De lucht, wolken, bomen, vogels? Probeer hier eens bij stil te staan en hier echt van te genieten. 

Luister naar de natuur

Door het park, het bos of over het strand, probeer eens echt te luisteren naar de natuur tijdens je wandeling. Wat hoor je? Vogels, wind, water? Probeer dit ook echt te observeren, hoor je dit altijd, is er iets wat je herkent? Ga bijvoorbeeld even op een bankje zitten en probeer niets anders te doen dan alleen te luisteren. 

Slaap in de natuur

De beste manier om zo veel mogelijk in verbinding met de natuur te staan is door er veel tijd door te brengen. Ga bijvoorbeeld een paar dagen de natuur in en doe daar alles. Ga op pad met je hangmat of tent en ga lekker buiten zijn. Loop, zoek eten, filter water, maak vuur, kook en slaap buiten. Word wakker van natuurlijk daglicht en ontbijt buiten. Dit is letterlijk natuurtherapie, iets wat iedereen nodig heeft. 

Laat de afleidingen thuis

Stel je voor, je bent net helemaal in je element en dan gaat je telefoon af. Stress, ik moet opnemen! Er zijn weinig dingen die niet even kunnen wachten. Laat je telefoon daarom gewoon thuis. Geen afleiding en ook geen dingen die je even kan opzoeken, checken… Dat gaat er alleen maar voor zorgen dat je toch met je hoofd ergens anders zit. 

Binnen in verbinding staan met de natuur

Breng jij veel tijd binnen door? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toch binnen de natuur te voelen. 

Yoga

Yoga zorgt ervoor dat je jouw zintuigen bewuster gebruikt. Ademhaling, tot rust komen en de manier van bewegen zorgen ervoor dat even helemaal naar binnen keert. Doe yoga ook eens bij een raam en combineer je ademhaling met het observeren van de natuur. 

Moestuintje 

Handen in de aarde! Word één met de aarde door dit te begrijpen. Plant zaadjes in een bak in de vensterbank en zie je zaadjes ontkiemen. Er is weinig leuker dan zien hoe jouw eigen groente en fruit groeit tot iets wat je uiteindelijk kunt proeven. Door je hierin te verdiepen en ervoor te zorgen bloeit de natuur in je op. 

Kijk naar buiten

Zit je hoofd even helemaal vol. Neem een break, zet een kop koffie of thee en neem plaats naast het raam. Doe even helemaal niets, alleen naar buiten kijken. Probeer de natuur te observeren: bewegen de bladeren aan de bomen, vliegen er vogels voorbij of zie je vormen in de wolken? Probeer even aan niets anders te denken dan aan de natuur en kom tot rust. 

Planten in huis halen

Haal de natuur naar binnen! Zet nieuwe planten neer en leer erover. Verzorg ze goed en geniet van hun aanwezigheid. Planten zijn ook goed voor de luchtkwaliteit en ze maken je huis een stuk gezelliger.

Maak je eigen decoratie

Gebruik spullen uit de natuur om decoratie van te maken. Maak een herfststukje met pompoenen, kastanjes, bladeren en mos, maak een zomerboeket met wilde bloemen en maak een kerstkrans met takken. Je kunt het zo gek nog niet bedenken en je kunt het maken met iets uit de natuur. 

Kook met natuurproducten

Sprak dat proeven jou wel aan? Ga dan lekker koken met natuurproducten. Kijk welke groente en fruit er in het seizoen zijn en maak daar iets lekkers mee. Wie weet kun je het zelf wel in de natuur vinden en anders is het ook leuk om langs de lokale boer of de markt te gaan om de producten te scoren. Vervolgens kun je er lekker mee aan de slag!

Verklein je ecologische voetafdruk

Neem stappen om je impact op het milieu te verminderen. Dit kan onder meer inhouden dat je energie bespaart, afval vermindert, duurzame producten kiest en overweegt om vegetarisch of veganistisch te eten. Er zijn heel veel dingen die je kunt doen voor de planeet. Lees al onze tips om duurzamer te leven en geef een beetje terug aan de natuur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *