bomen belangrijk milieu

Waarom zijn bomen zo belangrijk voor het milieu?

Bomen zijn enorm belangrijk voor het milieu. Velen maken zich zorgen om de massale ontbossing en de toename van stedelijk gebied. Maar waarom is het dan zo belangrijk dat er voldoende bomen zijn? En wat is daarvan precies de toegevoegde waarde voor het milieu? Wij vertellen je graag meer.

Milieu en biodiversiteit

De zuurstof die jij inademt, is grotendeels gezuiverd door de bomen. Het grondwater wordt gefilterd door bomen en opgenomen tijdens overstromingen. Daarnaast bieden ze een leefruimte voor dieren en bieden ze voedsel voor mens en natuur. In de volgende alinea’s zoomen we hier nog wat verder op in.

Minder CO2, meer zuurstof

We maken ons zorgen over de uitstoot van CO2, terwijl bomen dé oplossing zijn. Bomen beschikken namelijk over het vermogen om kooldioxide (en andere schadelijke stoffen) om te zetten in zuurstof. Ze nemen de schadelijke stoffen (tijdens de fotosynthese) tot zich en geven schone zuurstof af. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof, die wij inademen, weer een stukje schoner is. Eén grote boom kan wel vier personen voorzien van zuurstof per dag. 

Natuurrampen voorkomen

Bomen bestaan voor ongeveer 50% uit water. Ze zijn de spons van de natuur en zuiveren ons grondwater. Als er een natuurramp zoals een overstroming plaatsvindt, dan kunnen de bomen het water tot zich nemen, waardoor de schade beperkt kan blijven.

Meer biodiversiteit

Biodiversiteit is enorm belangrijk. Alles hangt met elkaar samen en de een kan niet zonder de ander. Bomen verzorgen ongeveer 80% van de biodiversiteit van de wereld. In bomen leven insecten, schimmels, mos, zoogdieren en planten. Daarnaast bieden bomen een leefomgeving voor soorten die anders niet zouden kunnen leven en verzorgen ze voedsel voor mens en dier (fruit, noten, bessen en bladeren). 

Goed voor het klimaat

Zoals eerder benoemd, nemen bomen CO2 op en zetten dit om in zuurstof én zuiveren en absorberen ze water. Daarnaast zorgen ze voor schaduw en verkoeling. In steden kunnen bomen wel zorgen voor een temperatuurverlaging van 8 graden. Bomen helpen de planeet letterlijk af te koelen, en daarom is het juist zo belangrijk dat ze behouden en gepland worden. 

Meer bomen? 

Na deze blog is het wel duidelijk dat bomen écht heel belangrijk zijn voor het milieu en dat er meer bomen moeten komen in plaats van minder. De massale ontbossing heeft gigantische gevolgen en als we hier niets aan doen, is het resultaat de vernietiging van onze eigen leefomgeving. 

Wil jij de planeet een handje helpen? Begin dan bij jezelf en lees onze duurzame tips