duurzaam op vakantie

Tips om duurzaam op vakantie te gaan

Duurzaam op vakantie gaan is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verminderen terwijl je toch van je reis geniet. Zo kun je niet alleen zelf genieten van jouw avonturen, maar doe je ook de natuur er een plezier mee! Lees snel onze tips om duurzamer te reizen.

Kies milieuvriendelijke vervoersmiddelen

Als het mogelijk is, dan kun je het vliegtuig het beste vermijden. Kies bijvoorbeeld voor treinreizen. Treinen hebben vaak een lagere CO2-uitstoot per passagier vergeleken met vliegtuigen en auto’s. Ze zijn ideaal voor reizen binnen Europa. Wil je liever met de auto? Deel dan de rit met anderen om brandstof te besparen en uitstoot te verminderen. Overweeg om een elektrische auto te huren of te gebruiken als je er een bezit. Dit maakt een aanzienlijk verschil!

Als vliegen onvermijdelijk is, kies dan voor directe vluchten. Start- en landingsfasen verbruiken het meeste brandstof. Daarnaast zijn er verschillende organisaties waar je je CO2-uitstoot kunt compenseren door bijvoorbeeld bomen te laten planten.

Verblijf in duurzame accommodaties

Ga lekker op pad met je tent, kies voor appartementen waar normaal gesproken mensen wonen of ga voor andere duurzame initiatieven. Zoek bijvoorbeeld naar accommodaties met eco-labels of certificeringen zoals Green Key of LEED. Kies daarnaast voor kleine, lokale hotels of bed & breakfasts die vaak meer betrokken zijn bij duurzame praktijken.

Respecteer de lokale omgeving en cultuur

Als je dan toch op vakantie bent, is het ook leuk om onder te dompelen in de lokale gebruiken en producten. Daarnaast is het ook nog eens een stuk duurzamer. Koop en eet lokale producten om de lokale economie te ondersteunen en de impact van transport te verminderen. Respecteer ook lokale gewoonten en regels, en vermijd overtoeristische plekken die lijden onder te veel bezoekers. Dit maakt je vakantie ook nog eens een stuk leuker en interessanter. 

Minimaliseer je afval

Ook op vakantie is het handig en goed voor het milieu om je herbruikbare items mee te nemen. Altijd met een rugzakje op stap, zo heb je op elk moment toegang tot je basisproducten. Neem bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles, tassen en eetgerei mee om plastic afval te verminderen.

Beperk je energie- en waterverbruik

Houd je van luxe, ook tijdens de vakantie? Maak er dan alleen gebruik van wanneer dit echt nodig is. Schakel bijvoorbeeld lichten en airconditioning uit wanneer je de kamer verlaat. Beperk ook je doucheduur en hergebruik handdoeken. Of vervang je douche met een verfrissende duik in natuurwater!

Activiteiten met een lage impact

Als je op vakantie bent in een prachtige omgeving, heb je eigenlijk niet zoveel nodig om vermaakt te worden. Kies daarom voor natuurvriendelijke activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of kajakken die een minimale impact op het milieu hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om wilde dieren te respecteren. Vermijd activiteiten die wilde dieren verstoren of uitbuiten, zoals zwemmen met dolfijnen of olifantenritten.

Ondersteun duurzame initiatieven

Raap wat vuil op van het strand, ga op zoek naar aangespoelde spullen en kijk of er leuke duurzame initiatieven zijn. Doe bijvoorbeeld mee aan lokale vrijwilligersprojecten of eco-toerisme initiatieven die de natuur en de gemeenschap ondersteunen. Bekijk daarnaast of er lokale educatie beschikbaar is, bijvoorbeeld informatie over de bestemming of leer over de ecologische en culturele uitdagingen van de plek die je bezoekt en draag bij aan de bewustwording.

Groene vakantie

Door deze tips te volgen, kun je genieten van je vakantie terwijl je een positieve impact hebt op het milieu en de lokale gemeenschappen die je bezoekt. Kun je nog wel wat extra tips gebruiken om je toilettas zo milieuvriendelijk te vullen? Lees dan meer over plasticvrije toiletartikelen.